Att bli Webbdesigner: Allt du behöver veta om Jobbet

campaign creators iEiUITs149M unsplash

Om du vill lära dig mer om jobbet som webbdesigner eller planerar att själv bli webbdesigner, kommer den här artikeln att ge dig användbar information och tips.

Du får lära dig vad som är en del av jobbprofilen för en webbdesigner, vad är skillnaderna med webbutveckling och hur du kan bli en webb designer. Jag kommer också att visa dig vilken kompetens du bör ta med dig till jobbet, hur du framgångsrikt kan bygga din egen portfölj och ge dig tips för att komma igång.

Professionell profil: Vad gör en webbdesigner egentligen?

Allmänt sett sysslar en webbdesigner med alla nödvändiga steg från planering till att skapa en webbplats eller andra onlineformat.

Det kan även vara mobilappar, företagsintranät eller delapplikationer för webbplatser (animationer, grafik, etc.).

Ditt jobb som webbdesigner är att sörja för alla multimediala applikationer, den korrekta konception och design ska genomföras. Detta inkluderar inte bara ett tilltalande utseende även Användbarhetsgaranti för att skapa en positiv användarupplevelse.

Några exempel på uppgifter för en webbdesigner är:

Planering och utformning av layout, design och informationsarkitektur.

Skapande av interaktiva webbplatselement, prototyper, designmallar och mockups. Responsiv webbdesign.

Koncept, skapande och design av mobilappar.

Utveckling av webblayouter för butiker och innehållshanteringssystem.

Skapande och bearbetning av multimediainnehåll för onlineområdet, t.ex. B. Bilder, videor etc.

Varumärkesutveckling, inklusive logotyper, färgpaletter, stilguider.

Kvalitetssäkring och testning av webbapplikationer.

Design och programmering av animationer med CSS och/eller JavaScript.

Beroende på om du är anställd som webbdesigner i ett företag eller egen företagare kan ditt ansvarsområde variera.

En webbdesigners verksamhetsområde är mycket brett. Beroende på företag/byrå eller egenföretagare kan det vara mer generellt eller mer specialiserat

Ansvar: Hur skiljer sig en webbdesigner från en utvecklare?

Kraven på en webbdesigner liknar i vissa avseenden prestandaområdena för en webbutvecklare. Ändå finns det vissa skillnader mellan de två yrkena.

En webbdesigner är mycket mer kreativ än en webbutvecklare. De tar hand om den kreativa delen av skapandet av webbplatsen eller onlineprojektet, medan webbutvecklaren använder den tekniska implementeringen. Webbdesignern kan grunderna i programmering, men webbutvecklaren har djupgående kunskaper om programmerings- och skriptspråk.

En webbutvecklare, å andra sidan, behöver inte nödvändigtvis känna till designprinciperna och grunderna, eftersom han endast implementerar projekten på teknisk nivå. Webbdesign är så att säga uppströms webbutveckling. Båda disciplinerna går hand i hand och är lika ansvariga för framgången för onlineprojektet.

Kunder och arbetsgivare: Vem behöver en webbdesigner?

Kunder och arbetsgivare kan vara lika varierande som en webbdesigners uppgifter. Potentiella kunder som en webbdesigner betjänar är förutom organisationer och företag så bra som varje person som har ett behov av sin online- eller webbnärvaro.

Dessa är till exempel:

 • Företag
 • Föreningar och klubbar
 • Statliga institutioner
 • Byråer såsom reklambyråer, designbyråer, webbdesignbyråer, marknadsföringsbyråer, fullservicebyråer, WordPress-byråer etc.
 • Operatörer av nätbutiker
 • Frilansare
 • Företagsgrundare och nystartade företag

Numera är din egen hemsida grunden för alla (online) kommunikations- och marknadsföringsåtgärder för ett företag.

Många webbdesigners fokuserar sitt arbete på en eller flera målgrupper. Detta ger fördelen att skapa riktade erbjudanden som är skräddarsydda exakt för respektive kundsegment. Vissa webbdesigners tycker om att betjäna specifika grupper, till exempel onlinebutiksägare eller WordPress-byråer. Andra tematiska begränsningar är också tänkbara, till exempel fokus på företag som erbjuder hållbara produkter eller på kvinnliga kunder som siktar på att starta företag

Hur blir man en webbdesigner?

Många vägar leder till ett jobb: Oavsett om det gäller studier, träning, vidareutbildning , direktinträde eller sidoingång – möjligheterna Även webbdesigner och att orientera sig professionellt är olika.

Dessutom är tjänstetiteln webbdesigner inte skyddad, vilket innebär att jobbet inte har ett fördefinierat värde gänget är baserat. I princip kan vem som helst använda yrkestiteln utan att behöva lägga fram särskilda bevis

I jobbet annonser för webbdesigners krävs därför ofta inte när det gäller deras yrkeskarriär – oftast endast relevant praktisk erfarenhet

Så du har ganska många olika alternativ för att bli webbdesigner.

Det finns väldigt olika sätt att bli en webb designer: Från självlärd till att studera är i princip det första allt möjligt.

Alternativ 1: Träning

En tänkbar utbildning för senare arbete inom webbdesign är lärling som mediadesigner. Det dubbla förhållningssättet till utbildning består av teori och praktik, som du fördjupar i yrkesskolan och i företaget. Du genomför sedan utbildningen med ett slutprov för att få ett IHK-certifierat certifikat.

En rent skolbaserad utbildning är också möjlig: På vissa yrkesskolor eller privata institutioner kan du bli lärling som grafisk formgivare. Skillnaden mot det dubbla systemet är att du skaffar innehållet uteslutande på en skola, vilket har nackdelen att du inte tjänar lön under denna tid.

Alternativ 2: Studera

Det finns något strängare regler för att ta examen än för en lärlingsutbildning. Som regel måste du ha en teknisk gymnasieexamen, allmän gymnasieexamen eller några års yrkeserfarenhet för att gå in på en examen.

Du kan i princip fullfölja dina studier på en högskola eller på ett universitet. Skillnaden ligger främst i andelen praktikrelaterat arbete som är mycket mer uttalad vid (tekniska) universitet.

Beroende på institution finns det några Kurser som passar webbdesigners karriärsträvanden:

 • Design
 • Grafisk design
 • Webbdesign
 • Kommunikationsdesign
 • Medieinformatik
 • Mediedesign
 • Mediehantering
 • Medieteknik
 • Datavetenskap

Titlarna på utbildningarna och läroplanerna kan skilja sig från universitet till universitet, varför du absolut bör titta närmare på det tematiska innehållet innan du ansöker.

Kurserna varar oftast mellan sex och åtta terminer. På (tekniska) universitet är en obligatorisk praktisk termin vanligtvis en del av läroplanen, så att du kan fördjupa dina teoretiska kunskaper på ett företag. Du kan, om du så önskar, utökas till att omfatta en magisterexamen. Detta kräver vanligtvis ytterligare två års studier, som du kan specialisera dig ytterligare i.

En webbdesigner ska i alla fall inte vara rädd för teknik, de grafiskt-konceptuella aktiviteterna är nu nästan uteslutande digital.

Alternativ 3: Certifierad vidareutbildning

Att genomföra certifierad vidareutbildning är särskilt fördelaktigt om du redan har en examen eller s redan fått lite erfarenhet. Vidareutbildning är av kortare varaktighet än kompletta utbildningar eller kurser och du tjänar fortfarande en motsvarande Certifiering, som du sedan kan presentera som ett skyltfönster för din expertis.

Vissa vidareutbildningar är till och med möjliga helt online.

Alternativ 4: lateral inträde och självstudier

Du kan också lära dig webbdesign rent autodidaktiskt. Om du redan har haft några år av yrkeslivet bakom dig och fortfarande vill ta en ny start är webbdesign ett utmärkt alternativ.

Eftersom arbetsbeskrivningen inte är skyddad är du helt fri i när och hur du skaffar dig expertis hos en webbdesigner. Du behöver alltså inte nödvändigtvis ha certifikat eller diplom, men du kan också bygga upp en portfölj som karriärväxlare, som du övertygar kunder eller arbetsgivare med.

I grund och botten kan du få kunskap om webbdesign helt självständigt, dvs förvärva kunskap autodidaktiskt. Användbara kanaler som kan hjälpa dig själv -studien är tillsammans med många onlinebloggar som Webdesign Journal också YouTube-kanaler, specialartiklar och specialböcker.

Expertis: Att lära sig webbdesign – vad du behöver för att kunna som webbdesigner

Som redan nämnts räknas det inte i webbdesign att du har ett specifikt certifikat eller genomför en specifik kurs. Din tekniska expertis är mycket viktigare, det vill säga vad du verkligen kan göra som webbdesigner.

En sak kan jag säga dig säkert: Jobbet som webbdesigner är inte på något sätt tråkigt. Eftersom de många avdelningar som paketeras in en disciplin, gör webbdesignen så unik och spännande. Du kan nu ta reda på exakt vad dessa är.

1. Grafisk design

För att kunna skapa attraktiva webbdesigner överhuvudtaget måste du självklart känna till grunderna i design. Detta inkluderar till exempel kunskap om de grundläggande formerna och figurerna, texturer, typografi, den psykologiska effekten av färger eller användningen av vissa design och bildredigeringsprogram. Vanliga verktyg finns såsom Figma, Adobe XD, Adobe Photoshop, Adobe InDesign och Adobe Illustrator.

En webbdesigner bör ha minst goda grundläggande kunskaper i grafisk och kommunikationsdesign.

2. Webbdesign

Webbdesignen skiljer sig från klassisk design eller .av grafisk design genom sin fokusering på onlinesektorn. Det är därför det är viktigt att du förstår:

 • hur webbplatser är utformade
 • hur användare interagerar med dem

Ett nyckelord som ofta nämns i detta sammanhang är användarupplevelsen

3. Programmeringsfärdigheter

Det finns många modulära system och mallar på marknaden, men som en framgångsrik webbdesigner kommer du inte att missa att lära dig programmeringsspråk

De vanligaste inkluderar HTML, CSS, JavaScript eller jQuery, PHP, MYSQL och Ruby.

Även om den detaljerade tekniska implementeringen utförs av webbutvecklaren, bör en webbdesigner kunna kommunicera de planerade stegen till dem. Därför är det en fördel att ta itu med åtminstone grunderna inom detta område

Webbdesign har främst handlat om design av användargränssnitt och frontend utveckling som HTML, CSS och JavaScript att göra.

4. Marknadsföring online

Också en del av det mångsidiga paketet med expertis är marknadsföring på nätet. För att få användare till webbplatser eller andra webbapplikationer, måste du förstå vad som tilltalar dem.

Termer som kundresa eller köparpersona ska därför inte vara främmande ord för dig. Inslag av sökmotoroptimering (SEO) är också viktiga för att arbeta som webbdesigner. Du behöver relevant kunskap när du designar en webbplats enligt SEO-kriterier för att webbplatsen ska kunna hittas bättre i sökmotorn.

Om du vill bli egen företagare som webbdesigner finns det andra områden som du bör känna till. Detta inkluderar till exempel fakturering, redovisning och skattefrågor.

Mjuka färdigheter – att bli en webbdesigner: Vilka andra färdigheter är viktiga för webbdesigners?

Beroende på om du är anställd eller egenföretagare kan olika mjuka färdigheter vara viktig i det dagliga arbetet.

Om du arbetar tillsammans med andra är teamwork, projektledning, och kommunikationsförmåga viktiga mjuka färdigheter

Om du har ökat kundkontakt är förvärv och förhandlingstekniker viktiga för din framgång. För att möta kraven från modern webbdesign och den snabbt föränderliga digitala världen bör du också vara villig att fortsätta din utbildning eftersom komplexa projekt ofta har deadlines, när projektet ska vara slutfört, bör du också ha en bra självorganisation och stressmotstånd

Hur bygger du framgångsrikt en portfölj?

Oavsett om du söker till en arbetsgivare eller en vill skaffa kunder: är din expertis i centrum. Och det bästa sättet att visa detta för potentiella kunder är genom en portfölj. Det här är som ditt visitkort eller din inträdesbiljett och bör också alltid alltid hållas uppdaterad.

Speciellt i början har du förmodligen bara ett fåtal praktiska projekt som du kan ta med i din portfölj. Det är därför du också kan visa ditt eget verk som kan understryka och visa dina prioriteringar.

Du kan också lämna in projekt från tidigare jobb, praktik eller studie-/utbildningsprojekt.

Men kanske har du också vänner och bekanta som du kan stötta med projekt och som du kan lista i din portfölj i gengäld. Men kom ihåg:

 • Kvalitet framför kvantitet. Du vill ha inspirera och övertyga med din portfölj
 • att du är rätt webbdesigner för projektet, jobbet eller uppdraget.

Om du framgångsrikt har genomfört några projekt över tid kan du be dina nöjda kunder om referenser, vittnesmål och recensioner. Detta skapar förtroende hos potentiella nya kunder och bevisar din expertis.

Förutom den tekniska kompetensen är de mjuka färdigheterna avgörande för hur väl du kan hantera kunder och kollegor och hur framgångsrikt ett projekt blir i slutändan.

Hur man blir en framgångsrik webbdesigner

1: Bygg ditt eget nätverk

Detta tips är särskilt viktigt om du registrerar dig som vill bli en egenföretagare webbdesigner. Dina kunder behöver ofta en allt-i-ett-lösning och vill, förutom en ny webbdesign, nytt varumärke, bilder, texter eller vill skapa ett socialt mediekonto.

Så praktiskt om du har rätt personer i rockärmen. Ett mångsidigt team bakom din rygg är därför oerhört viktigt. Likaså utbytet med likasinnade personer är till hjälp om du har en fråga om en webb design utmaning för någon annan kan fråga experter.

2: Hitta din egen stil

Det är också viktigt i egenföretagare att ha ett igenkänningsvärde för att skapa ditt företag och bygga ett varumärke och namn. Vad skiljer dig från konkurrenterna? Vad gör din design unik? Hitta din egen stil och låt din personlighet in i dina projekt flöda in för att skilja dig åt.

3: Utbilda dig själv

Inget förändras så snabbt som den digitala världen. Det är därför viktigt att du alltid är uppe -att – hålla sig uppdaterad angående kunskap om webbdesign. Här ingår förutom fortbildning inom det tekniska området även exempelvis kunskap om aktuella trender. Det är bäst att sätta en specifik träningsbudget för var och en år , som du sedan lägger på utbildningar, kurser eller facklitteratur Invest.

4: Lär dig av proffs

Det handlar om att rakt ut kopiera design från experter. Jag skulle snarare vilja ge dig råd att titta runt på vad andra designers och webbdesigner designar eftersom du kan du väl lära dig webbdesign själv:

Framtidsutsikter – Lär dig webbdesign: Hur utvecklas webbdesigneryrket?

Om du känner till information som hjälper dig på vägen till att lära dig webbdesign undrar du förmodligen om valet av yrke faktiskt är vettigt i ett perspektiv.

Om du frågar mig, är webbdesigners inte bara efterfrågade just nu, utan också på grund av den pågående tekniska utvecklingen definitivt ett framtidssäkert karriärval.

Ändå saknas inte desto mindre livslångt lärande inom detta yrkesområde.

Det finns alltid ny mjukvara på marknaden, nya tekniska implementeringsalternativ dyker upp, användarbehoven förändras och estetiska krav är också föremål för tidsandan. Under de kommande åren kommer aspekter som virtual reality och augmented reality säkerligen att påverka utvecklingen av yrkesområdet. Så stillastående är inte i sikte på länge.

Du kanske också vill hänga med med tiden att utvecklas och specialisera sig – onlineområdet erbjuder dig alla möjligheter att göra det.

Lämna ett svar

Related Posts